Bertone

Voor gesprekken over andere auto's, het weer, nieuws of weer wat anders.
De grote verzamelbak van het forum.
mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » ma 16 mar, 2020 16:49

Niemendalletje

“Ik vlieg een eindje met je op,” zei de eend tegen de adelaar die net om een wolk heen vloog die de andere kant op moest, “maar ik kan je moeilijk bijhouden, want ik heb net geluncht”.
“Ik nog niet en ik zou jou wel lusten, maar je hebt te weinig vlees op de botten en het is nog geen etenstijd”. de taxerende opzij gerichte blik van de adelaar richtte zich weer op de horizon.
“Mag ik in je kielzog vliegen, ik word moe.”
“Ik neem nooit lifters mee,” de adelaar werd het gesnater zat en schakelde een versnelling hoger, “al helemaal geen eenden, die hebben mijn aandacht niet zolang ik geen trek heb”.
“Dan ga ik maar weer eens landen tussen mijn soortgenoten daar ginds, die hebben altijd trek”.

Groet

Theo

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » vr 20 mar, 2020 09:24

Wat brengt troost in een tijd dat door ongekend malheur onze gemoedstoestand in een totale lockdown zit en er achter menig blikveld geen horizon meer ligt?
Wat brengt troost als de gepijnigde en verzwakte geest hongerig op zoek is naar opbeurend voedsel, maar de schappen leeg zijn tot nader order?
Dan is alles welkom dat afleidt en de geest verzet, hoe onbeduidend en klein dat verzetje ook mag zijn.
De een trekt de winterhoes van zijn klassieker, de ander leest dat al eeuwig in de wacht staande boek, weer een ander stoft z ’n instrument af en jonge ouders hebben eindelijk tijd om hun aandacht volledig aan de kinderen te schenken.
Ikzelf pak ’n oude vergeten hobby weer op: tussen de overgebleven uurtjes van het afbouwen van een Mercedes Ponton 220 SE coupé van 1954 ben ik weer bezig met ’t schrijven van dierenfabels, een weinig zinvolle hobby, ik weet ‘t , maar ik kan het niet laten.
Tussen de anekdotes over de lelijke eend en andere auto’s, zou ik in deze moeilijke tijden graag af en toe ’n hopelijk zinnenverzettende fabel willen plaatsen. Ze zijn kort en luchtig en als ik er alleen maar een glimlach mee op je gezicht kan toveren, ben ik blij.

Groet

Theo

RobertF
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 295
Lid geworden op: ma 30 jan, 2006 17:20
Locatie: Z-Limburg
Contacteer:

Re: Bertone

Bericht door RobertF » vr 20 mar, 2020 10:58

Ik wil wel een anekdote zien hier. :o
[img] download/file.php?mode=view&id=490 [img]
2CV6 '85 in restauratie
e.a

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » zo 22 mar, 2020 16:16

2 CV 4x4 Sahara

Op het eerste gezicht zie je niet dat het ’n volstrekt ander concept is en denk je dat de eigenaar ’n handige sleutelaar is, die om welke reden dan ook het reservewiel niet in zijn koffer wilde hebben en dacht dat de achterspatborden eleganter zouden ogen als er aan de onderkant een hap uit werd gehaald en hij had waarschijnlijk zijn kofferbak nodig voor zijn honden want het luchtrooster in de kofferklep was daar niet voor niets aangebracht. Grote honden hebben veel zuurstof nodig vooral als ze net ietwat fanatiek zijn uitgelaten en de zweetlucht een uitgang zoekt.
Niets is minder waar.
De Sahara-eend zag het levenslicht omdat Franse oliemaatschappijen een vervoermiddel nodig hadden om de zandduinen in Noord Afrika te trotseren. Ook de Spaanse Guardia Civil zag de vierwielaangedreven eend wel zitten en bestelde er een aantal uit de voorraad van de 694 geproduceerde.

De wasbordmotorkap is verbouwd, in het midden erbovenop is een uitsparing gemaakt die bestaat uit een verdieping van zo’n 4 cm waar het reservewiel in kan worden vastgesjord met ’n riem omdat er geen plaats is in het koffer waar de hekmotor ligt.
Uit de achterspatborden is de onderkant gesneden in de vorm van de rondte van het wiel, omdat je anders het hele achterspatbord eraf zou moeten halen om een band te wisselen. De aandrijving achter is immers anders geregeld dan aan de voorkant aangezien de achterwielen niet bestuurbaar hoeven te zijn.
De tank kan ook niet onder de kofferbak hangen vanwege die al eerder genoemde hekmotor, die tank heeft er ’n zusje bij gekregen, de ene ligt onder de bestuurdersstoel en de vulopening is op ’n enigszins klungelig uitziende manier in het linker voorportier verwerkt, de andere ligt onder de bijrijdersstoel.
Waarvoor het luchtrooster in de achterklep zit hoef ik jullie niet uit te leggen.

Het concept is voor zijn tijd, zelfs voor ’n citroen, zo innovatief dat je niet kunt geloven dat het zo lang geleden is bedacht.

Wordt vervolgd, (heb er veel over geschreven (opzoeken) en ook aan gewerkt)

Groet

Theo

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » di 24 mar, 2020 19:37

opmerking gekregen over het woord hekmotor

In de Limburgse autobranche is dit een veel gebruikte benaming als het gaat om een motor die achterin ligt vooral in de touringcarbranche, maar ik geef toe dat het riekt naar Germanisme.

In de buurt van Maastricht worden wel vaker woorden uit verschillende talen door elkaar gehusseld waardoor de Nederlandse taal daar vaker niet in zijn zuiverste vorm wordt gesproken, dit heeft te maken met het feit dat veel vooral wat oudere mensen in dat gebied 4 talen spreken en er 'n hutspot van maken als ze te snel willen spreken. Fouten worden dan allicht sneller gemaakt. Ik maak me daar ook wel eens schuldig aan, waarvoor mijn verontschuldiging.

groet
Theo

Gebruikersavatar
AZL57
Heavy user
Heavy user
Berichten: 4129
Lid geworden op: zo 2 sep, 2007 22:08
Locatie: kerkrade

Re: Bertone

Bericht door AZL57 » di 24 mar, 2020 22:37

Maar door dat gehussel kun je ook gemakkelijker dingen in andere talen begrijpen 8)
diverse Citroens, wat anders.

Thijs
Heavy user
Heavy user
Berichten: 2621
Lid geworden op: vr 14 jan, 2011 20:17
Locatie: Drachten en omkriten

Re: Bertone

Bericht door Thijs » wo 25 mar, 2020 08:37

Op het water wordt het woord hek ook gewoon gebruikt.
Heklicht, hekgolf, hekschroef...

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » vr 27 mar, 2020 16:11

inderdaad, misschien toch geen Germanisme, maar een woord dat internationaal bestaansrecht heeft.

Iets heel anders: Hopelijk bevinden zich onder jullie geen slachtoffers van het virus. Indien dat wel het geval mocht zijn dan hecht ik er hierbij aan om sterkte te wensen. Misschien is er wel iemand onder ons die graag zijn verhaal kwijt zou willen dan denk ik dat het zou moeten kunnen om dat hier met ons te delen zodat wij hoe dan ook, waar dan ook, hoe klein dan ook, steun kunnen betuigen in woorden en daden of eventueel op andere manieren (suggesties welkom dan). Zulke verhalen horen natuurlijk geenszins thuis bij prietpraat omdat het bepaald geen prietpraat is, eerder op 'n apart draadje.

groet

Theo

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » wo 1 apr, 2020 14:25

Aangezien ik de anekdotes over de safari eend nog moet bewerken even eerst 'n niemendalletje.

groet

Theo

mansvelste
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 8 sep, 2019 20:25

Re: Bertone

Bericht door mansvelste » wo 1 apr, 2020 14:26

Blauw bloed

“Ik vind mezelf niet chique”, zei de stier tegen de koe, “nogal ordinair zelfs.”
Het werd nog stiller onder de wilg dan het al was, de wind hield de adem in en zelfs de regen nam even een korte pauze.
“Voor mij hoeft dat niet …..chique,“ probeerde de koe de stemming onder de treurwilg op te vrolijken, “voor mij ben je aantrekkelijk, zoals je bent, vooral als je opgewonden bent, dan mag zo’n ordinaire bui me wel bekoren.
“Ik schaam me voor mijn afkomst, mijn voorouders, mijn uiterlijk, ik heb niets om trots op te zijn,” somberde de stier verder. “Wat zou ik graag een stier van standing willen zijn, met blauw bloed.”
“Ik hou niet zo van blauw, rood is mijn lievelingskleur,” viel de koe hem in de rede.
“Zo’n Friese stamboekstier of een Schotse Hooglander,” ging de stier onverstoorbaar verder, “dat zou ik willen zijn in plaats van ’n vunzige dikbilstier.
“Als standing met potentie te maken heeft, nou…dan…dan barst je van de standing.” De koe bleef het proberen.
“Mijn liefdesleven is een puinhoop, mijn ontembare driften zijn onuitstaanbaar, romantiek heb ik nooit gekend. Ik wil wel eens wat anders dan koeien bespringen en als een rauwdouwer te keer gaan. Afscheid nemen van dat ordinaire gedoe, dat wil ik en het bijpassende vulgaire vocabulaire overboord kieperen. Woorden als dekken, fokken, hitsig, tochtig…, Bah! In de plantenwereld is dat beschaafder geregeld, daar gaat het er anders aan toe: fijnzinnig, romantisch, subtiel.
Bestuiven doen ze daar in plaats van bespringen. Ja! Dat heb ik altijd al gewild: bestuiven…, met zoemende beitjes, geurende bloemetjes in een koesterend zonnetje. En…., stuifmeel in plaats van sperma. Prachtig toch?”

“Akkoord, maar wil je me dan nog één plezier doen?” maakte de koe een einde aan de klaagzang van de stier, “wil je me dan nu je me voortaan gaat bestuiven, nog één keer bespringen.”

groet
Theo

Plaats reactie