Dynamo A-type laadt niet bij

Laadt je accu niet meer bij? Kookt je accu over?
Basvdheijden
Beginner
Beginner
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 15 aug, 2021 21:31

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door Basvdheijden » ma 6 nov, 2023 20:43

Valt me trouwens wel op dat het lampje van 4W iets groter is. Zou het toch kunnen dat het 1.5W moet zijn? En zo teveel weerstand geeft?

RobM
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1872
Lid geworden op: di 7 sep, 2010 09:17
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door RobM » do 9 nov, 2023 19:25

Hoe meer watt hoe minder weerstand.

Ik zit te denken wat er nog te meten valt. Maar dat kan ik niet bedenken.
We hebben echt alles gehad.

Je kan kijken of je thijs koolen kan bellen. De techneut van de eeec. Woont ook in het zuiden. Die heeft een testopstelling en kan spanningsregelaars testen.

Zal zijn 06 aan je appen

Gr Rob
2CV 6 '82 rouge de castille
2CV AZAM '67 gris dandy, verkocht
2CV 6 '86, gesloopt
2CV 6 '86 verkocht

RobM
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1872
Lid geworden op: di 7 sep, 2010 09:17
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door RobM » do 16 nov, 2023 08:41

Na enig denkwerk:
De volgende stap is meten en van buitenaf bekrachtiging aanbieden. Je hebt daar wel een regelbare voeding bij nodig. Ik zal een filmpje maken hoe dit kan. Alleen in woorden is lastig.

Het komt hier op neer: bij draaiende motor ga je gecontroleerd een stroom door de ext (bekrachtiging) sturen en meet je de uitgang.
https://youtu.be/i9eeEk2Q-fs
En voor de spanningsregelaar: je laat de spanning op de ingang die vanaf de dynamo komt oplopen en meet hoe de uitgang, de bekrachtiging daar op reageert.
https://youtu.be/9m9WluOr1ic

Groet Rob
2CV 6 '82 rouge de castille
2CV AZAM '67 gris dandy, verkocht
2CV 6 '86, gesloopt
2CV 6 '86 verkocht

Gebruikersavatar
toon beekers
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 23 dec, 2012 10:22
Locatie: Geldrop
Contacteer:

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door toon beekers » do 16 nov, 2023 10:29

Rob.

Ik heb het laadstroom probleem niet maar bedankt voor de uitleg super.

MVG Toon.
Méhari 1973 vert tibesti, mooi groen.
2cv6 special 1981.

Basvdheijden
Beginner
Beginner
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 15 aug, 2021 21:31

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door Basvdheijden » za 3 feb, 2024 14:39

Ik ben eerst maar andere zaken gaan doen aan de 2cv, dus het heeft even geduurd voordat ik een update had. Maar inmiddels de spanningsregelaar vervangen, alles goed schoongemaakt en twee nieuwe koolborstels geplaatst. En nu gaat het lampje binnen wel zachter branden (en met vol gas gaat ie nagenoeg uit), maar het is volgens mij nog steeds niet hoe het hoort.

Ik zie ook eigenlijk niets vonken bij gas geven.

Nog tips?

Gebruikersavatar
AZL57
Heavy user
Heavy user
Berichten: 4980
Lid geworden op: zo 2 sep, 2007 22:08
Locatie: kerkrade

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door AZL57 » za 3 feb, 2024 17:58

Je zou nog eens alle stekkertjes en oogjes na kunnen lopen of die allemaal goed schoon zijn. Ook de massa. Er kan nog ergens weerstand in het systeem zitten. Ik heb dat ook een keer gehad met mijn 57er. Het handige is dat de oudere wagens een amperemeter hebben. Dan kun je zien of er goed geladen wordt.
diverse Citroens, wat anders.

Basvdheijden
Beginner
Beginner
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 15 aug, 2021 21:31

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door Basvdheijden » za 3 feb, 2024 18:24

Die van mij heeft dat helaas niet. Dus je bedoelt een massa probleem ergens?

RobM
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1872
Lid geworden op: di 7 sep, 2010 09:17
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door RobM » za 3 feb, 2024 18:28

Weer eens een sessie plannen?

Je hebt nu wel meer aan het werk dan eerder. Lampje wat bijna uitgaat is een mooi resultaat.

Gr Rob
2CV 6 '82 rouge de castille
2CV AZAM '67 gris dandy, verkocht
2CV 6 '86, gesloopt
2CV 6 '86 verkocht

Gebruikersavatar
AZL57
Heavy user
Heavy user
Berichten: 4980
Lid geworden op: zo 2 sep, 2007 22:08
Locatie: kerkrade

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door AZL57 » za 3 feb, 2024 19:30

Ja of een van de stekkertjes of aansluitoogjes geoxydeerd?? Heeft regelaar een goede massa?
diverse Citroens, wat anders.

gewatte
Beginner
Beginner
Berichten: 43
Lid geworden op: za 6 jun, 2020 21:44

Re: Dynamo A-type laadt niet bij

Bericht door gewatte » do 2 mei, 2024 11:17

Vorige week stond ik in panne met een platte accu. Eigenaardig was dat ik een start/stop accu had.
Na veel telefoontjes ipv google hoorde ik dat zo'n type 16 of meer volt nodig heeft om te laden, wordt aangestuurd door de ecu van de auto. Mss hoort dit feit niet bij je auto.
Onze eerste lessen automekanieker waren kontakten opzuiveren. En is zo, het lijkt koper maar er zit een laagje op dat isoleert. Verder heb je loden batterijklemmen waarin de draad nauwelijks stroom doorlaat (de spannig is er maar geen ampere/overgansweerstand).
Daarbij nog als er veel stroom wordt geleverd, bvb vlak na een start zakt de Volt, zelfs onder 6 of 12 volt. Later zal die volt klimmen. Op ralentie niet maar met 'n beetje gas.
Een vettig aangespannen riempje of versleten poelie zal je wel kennen, draai even aan de dynamopoelie met een sleutel. Motor uit en in vitesse om te zien of de riem gript.

Plaats reactie