Pagina 1 van 3
Alweer pingelen
Geplaatst: di 15 nov, 2011 14:22
door lordmaster1
Hallo,
Helaas is het weer naar boven gekomen, bij volgas in 3e of 4e versnelling begint ie te pingelen... Ik weet dat het alleen dan komt vanwege het koppel, maar hoe kom ik er weer vanaf?
Ik heb ondertussen de puntjes vernieuwd en opnieuw gesteld, ook geprobeerd de ontsteking iets vroeger te zetten maar dat hielp niet. Kleppen staan op 0.25, heb ik met koude motor afgesteld. Nieuwe bougies, kabels, andere bobine en nieuwe spruitstukpakkingen. Bougies zijn mooi bruin.
Ik tank V-Power in Nederland of Super 102 in Duitsland. Met 102 is ie iets pittiger, maar pingelt nog wel.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 14:50
door deusjevo
Wat versta je onder pingelen?
Ik heb 't nog nooit gehoord bij een eend.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 15:13
door lordmaster1
Zoek maar eens op "pingelen" in de zoekfunctie. Klinkt een beetje als dat je een blik met spijkers schudt.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 15:57
door Gerard2cv
Kleppen op 0,25mm?? Dan wordt je mengsel armer en zal de kans op pingelen toenemen.Dus waarom???
Geplaatst: di 15 nov, 2011 16:53
door lordmaster1
Omdat kleppen beter iets te ruim kunnen staan dan te strak.
Maar hoe kan ik het mengsel rijker afstellen? Ik weet ondertussen van diverse dingen wel wat, maar ben op t gebied van carbeurateurs een complete leek...
Geplaatst: di 15 nov, 2011 17:28
door achtpeter
Eerst het vlotterniveau controleren en afstellen en de hoofdsproeier van de tweede trap schoonblazen. Aan de tweetraps carburateurs (heb je die?) kun je het mengsel alleen rijker maken door het stationaire mengsel rijk af te stellen. Je draait de gasklepaanslagschroef zo veel mogelijk terug (tot hij net niet afslaat), dan de mengselregelschroef (die schuine vooraan) zo verdraaien dat het stationaire toerental het hoogst is. Die twee handelingen een paar keer herhalen en dan de mengselregeschroef toch nog iets opendraaien en met de aanslagschroef het toerental definitief afstellen.
Een grotere sproeier kan ook helpen,maar dat zou niet nodig moeten zijn.
Rond 1970 zijn er ook tweetraps carburateurs geweest met een luchtregelschroef achterop. Hoe verder die dicht staat hoe rijker het mengsel.
Die high speed knock van jou kan overigens ook ontstaan door valse lucht of doordat het vervroegingsmechaniek van de ontsteking niet goed werkt.
Ruim gestelde kleppen kunnen leiden tot slechtere cilindervulling, en daardoor vermogensverlies. Gerard heeft gelijk; zo kan het ook tot pingelen komen. Maar of dat al bij 0,25 mm is?
Geplaatst: di 15 nov, 2011 19:18
door Jheronimus
+25% vind ik niet iets ruimer.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 19:39
door Charleston 88
Pingelen wordt veroorzaakt door (ongecontroleerde) te vroege ontbranding van het mengsel. De twee hoofdoorzaken zijn: benzine met te laag octaangetal of te vroege ontsteking. Zo te lezen tank je al de goede benzine. Verder schrijf je dat je het ontstekingstijdstip hebt vervroegd en dat dat niet geholpen heeft. Logisch, je hebt het nog erger gemaakt. Je moet de ontsteking eens iets later zetten, dat verkleind sowieso de kans op pingelen.
Verder kan het ook pog liggen aan interne vervuiling (koolafzetting) in de verbrandingsruimte, bijv. bovenop de zuigers. Daardoor wordt de verbrandingsruimte verkleind waardoor de compressie toeneemt en de kans op pingelen wordt vergroot. Bovendien kan koolafzetting gaan nagloeien en voor een spontane te vroege ontsteking zorgen.
Dus eerst beginnen met het later stellen van het ontstekingstijdstip.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 21:11
door achtpeter
Derde hoofdoorzaak is wel degelijk een te arm mengsel. Dan wordt immers de maximale verbrandingsdruk later bereikt en ook dan krijgen de zuigerbodems en het lagerwerk de ongecontroleerde klappen die het pingelgeluid veroorzaken. De vraag van lordmaster1 was dus zo gek nog niet. Er zijn nu eenmaal twee soorten pingelen: de ene door te vroege of onregelmatige ontbranding en de tweede (high speed knock) door te trage verbranding. Het vervelende is dat in het ene geval het later zetten van de ontsteking de oplossing is, in het andere geval verrijking van het mengsel en/of vroeger zetten van de ontsteking.
Hoe dan ook: ik zou de ontsteking eens dynamisch controleren, met een stroboscooplamp. Dan krijg je ook een indruk van de werking van de centrifugaalvervroeging.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 22:53
door lordmaster1
Dus ik zou eerst eens moeten proberen het ontstekingstijdstip wat later te zetten en als dat niet werkt de carb afstellen? Ik dacht juist vroeger omdat het mengsel juist te vroeg ontbrandt.
Ik heb een Dyane met dubbeltraps carbeurateur.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 23:25
door Willem2
Ik zou beginnen met de kleppen goed te stellen (0,20) en de ontsteking op het juiste moment te stellen.
Beginnen met de standaard waarden, zeg maar.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 23:26
door André Post
Met de ontsteking vroeger wordt de motor weer heter.
Vaak vervroegd het mechanisme te veel bij hoog toeren dus controleer het tijdstip bij hoog toeren met een stroboscoop en markeringen op het vliegwiel om het beter zichtbaar te maken.
Maximale vervroeging bij 3000 toeren is 32-42 graden voor bdp.
Statisch is 8 graden voor bdp.
Overigens de hoek tussen 2 tanden op de starterkrans is 3.364 graden.
De stopjes van de gewichten kan je verbuigen om de juiste dynamische vervroeging in te stellen.
Ook mijn ervaring is dat koolafzetting en hoog olie verbruik pingelen bevorderd.
Geplaatst: di 15 nov, 2011 23:28
door lordmaster1
Ik zal de ontsteking wat later stellen en kijken wat dit doet. Olieverbruik is trouwens praktisch 0, controleer elke week maar hoef niks bij te gooien.
Geplaatst: wo 16 nov, 2011 09:50
door schermer
Ik las dat je nog puntjes hebt. Al een nagedacht over een 123? Dan zijn dit soort problemen over.
Geplaatst: wo 16 nov, 2011 12:51
door André Post
Controleer zeker ook de maximale vervroeging op toeren.
Zeker bij een oudere motor is dat vaak behoorlijk verlopen.
Met het statische tijdstip weet je nog helemaal niets daar over.