Pagina 1 van 1

Koets vervangen of opknappen?

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 11:44
door zandvoorta
Wij gaan binnenkort aan de slag om ons eendje op te knappen. Als eerste de koets. Er zitten roestgaten in de reservewielbak en de beide dorpels. We hebben een andere koets op de kop kunnen tikken die op die plekken nog goed is. Het idee was om de rotte plekken te vervangen door plaatwerk uit de reserve koets. Maar eigenlijk is de reserve koets nog in behoorlijke staat afgezien van doffe lak. Misschien is het beter om de koetsen om te wisselen. Is dat goed te doen voor twee mensen? We zijn handig genoeg om het te doen maar hoeveel tijd zal er ongeveer in gaan zitten? Iemand suggesties?

Eend:
Afbeelding

Koets:
Afbeelding

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 12:01
door Frank Munneke
Hoi

Koets wisselen is heel goed te doen, het is voor het opknappen van een koets altijd haandig hem los te halen, liogt eraan hoe ver de eend uitelkaar is maar meenstal heb je de koets binnen een halve dag los/vast.
hou wel rekening met extra kosten voor kleinspul. voordeel is wel dat je direct remleidingen etc goed kan bekijken/vervangen en dat je je chassis goed kan controleren.

groet frank

Re: Koets vervangen of opknappen?

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 12:18
door Handjes
zandvoorta schreef:Er zitten roestgaten in de reservewielbak en de beide dorpels. We hebben een andere koets op de kop kunnen tikken die op die plekken nog goed is. Het idee was om de rotte plekken te vervangen door plaatwerk uit de reserve koets.
ALLE plaatwerk is nieuw te krijgen tegen zeer lage prijzen. Dus een tweede koets slopen lijkt me wat overbodig. Koetsen worden zeldzaam en moeten we zuinig op zijn! Als de reservewielbak en de dorpels het enige is dan heb je gewoon een goede koets ;). Dus ik zou zeggen: maak er twee goede 2cv's van!

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 12:21
door Frank Munneke
Handjes daar heb je glijk in en bovendien, als je zulke delen overlast valt het vaak tegen, je krijgt ze niet mooi los en ze zijn toch al een beetje minder, een nieuw deel/plaatje is dan vaak een betere oplossing.

groet Frank

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 15:53
door zandvoorta
Daar komt nog bij dat er op de boden van de bestaande koets al behoorlijk wat bakwerk zit :(. De reserve koets heeft echter wat roest rond het voorraam dus daar zal ook aan gelast moeten worden. We zullen eens zien. Begin toch meer te voelen voor vervangen dan verder bakken :D

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 16:12
door Handjes
zandvoorta schreef:Daar komt nog bij dat er op de boden van de bestaande koets al behoorlijk wat bakwerk zit :(. De reserve koets heeft echter wat roest rond het voorraam dus daar zal ook aan gelast moeten worden. We zullen eens zien. Begin toch meer te voelen voor vervangen dan verder bakken :D
Bodem lassen is eigenlijk zo simpel. Er hoeven vaak niet eens compleet nieuwe platen in. Controleer de voetenbak aan de buitenkant ook nog maar eens. Daarvoor moet de koets wel los, maar is ook niet moeilijk. Voorruitframes is een veel intensievere klus.

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 20:25
door Heidi
ik ben deze week ook begonnen met een komplete koetswissel, mijn broer helpt me ermee en het kaalmaken vond ik heel leerzaam, 2 middagen werk maar wat een bakjes met schroeven hou je over pfff.. mijn huidige koets heeft overal vieze plekjes met diepgaande roest en het repareren hiervan kost veel meer tijd en geld dan een koetswissel.

als ie klaar is ga ik em lekker opschilderen!

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 20:45
door zandvoorta
Tsja, we zullen de koetsen eens gaan vergelijken en maar even zien wat het beste is maar ik begrijp dat een complete koetswissel ook wel te doen is?

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 20:47
door Handjes
zandvoorta schreef:Tsja, we zullen de koetsen eens gaan vergelijken en maar even zien wat het beste is maar ik begrijp dat een complete koetswissel ook wel te doen is?
Ja, maar verkijk je er niet op.

Geplaatst: vr 24 dec, 2004 23:24
door Gast
zandvoorta schreef:Tsja, we zullen de koetsen eens gaan vergelijken en maar even zien wat het beste is maar ik begrijp dat een complete koetswissel ook wel te doen is?
Gooi in elk geval NOOIT een koets weg. Je komt wel mensen tegen die denken nou die koets gooi ik maar weg. Dan gooi je dus een eend weg. Je kan alles nieuw kopen behalve een koets.

ALs je kiest voor een 2cv verkoop dan de andere koets of lever hem in bij een eendenspecialist die maakt er weer iemand blij mee.

Geplaatst: za 25 dec, 2004 10:03
door zandvoorta
Anonymous schreef: Gooi in elk geval NOOIT een koets weg. Je komt wel mensen tegen die denken nou die koets gooi ik maar weg. Dan gooi je dus een eend weg. Je kan alles nieuw kopen behalve een koets.

ALs je kiest voor een 2cv verkoop dan de andere koets of lever hem in bij een eendenspecialist die maakt er weer iemand blij mee.
Ok, om eerlijk te zijn waren we van plan om de overgebleven koets naar de ijzerboer te doen :oops:
We zullen er wat zuiniger op zijn.

Geplaatst: za 25 dec, 2004 11:12
door Frank Munneke
Hoi

Als je het goed wilt doen moet je beide koetsen van de chassis afhalen en dan grondig inspecteren, ver volgens de beste opknappen, en dan kan je het best eerst alle rotterij weghalen en dan weer inlassen.

groet Frank

Geplaatst: zo 26 dec, 2004 13:44
door Ramon
als je er een nieuwe plaat inzet is het dan verstandig om hem terug op het chassis te plaatsen ivm de gaten van de bouten??

Geplaatst: zo 26 dec, 2004 17:25
door pluisje
dat kan ook achteraf met de 'boter-methode'

mocht je nog eens ergens een gaatje moeten boren wat uit het zicht of moeilijk te herleiden is:
steek een boutje door het gat was het moet komen en smeer wat boter op het kopje (hoe meer, hoe beter)..
stale plaat of onderdeel op de andere punten (die al bekend zijn) vast schroeven en dan tegen het kopje met boter duwen..
niet te veel bewegen en voorzichtig weer loshalen en je ziet dan precies waar je moet boren.

Geplaatst: do 30 dec, 2004 21:15
door henkpit
zandvoorta schreef:
Ok, om eerlijk te zijn waren we van plan om de overgebleven koets naar de ijzerboer te doen :oops:
We zullen er wat zuiniger op zijn.
Te laat, hij is al overleden ~:-)~ :? :wink: