Heb ff zitten zoeken en ik kom iedere keer tot dezelfde conclusie. Het mag
niet.
Zie hier een aardig overzicht van
www.infopolitie.nl (de recentste post die ik zo snel kon vinden).
--------------------------------------------
Blindering van autoruiten
vrijdag 14 april 2006
Mogen autoruiten geblindeerd worden met folie of coating? Mijn auto is APK goedgekeurd met geblindeerde ramen, ik mag er nu toch mee rijden ?
Coaten of beplakken van autoruiten verboden
Utrecht - 4 maart 2005 heeft de kantonrechter in Utrecht uitspraak gedaan in een zaak over geblindeerde autoruiten. Folie of coating op voorruit en voorste zijruiten is niet toegestaan! Op de overtreding staat een geldboete van 95 euro.
Volgens betrokkene belemmerde de coating op de rechterzijruit en de folie op de linker zijruit van zijn auto zijn uitzicht niet. Bovendien vond hij dat in de wet niet duidelijk staat wat mag en wat niet mag.
In het Voertuigreglement artikel 5.2.42 lid 1 onder a en b staat hierover:
Wetgeving
De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden ongegrond verklaard door de kantonrechter.
APK:
Uw auto is APK goedgekeurd met de coating/folie op de ramen. Toch mag u met deze auto niet de weg op. De APK is een technische keuring en bepaalt aan de hand van technische staat van een voertuig of deze voldoet aan de eisen om op de openbare weg te mogen rijden.
Voorbeeld.
Je hebt mistlampen in je bumper, je kunt ze apart schakelen vanaf de bestuurdersplaats, ze gaan beiden branden als je het knoppie aan zet EN, ook niet onbelangrijk, er gaat een "verklikkerlampje" bij/in de schakelaar branden wat aangeeft dat je die lichten aan hebt. Alles is APK goedgekeurd op die manier.
Vervolgens kun je dan hartje zomer, 's avonds bij perfect zicht die lampen wel aandoen en zeggen dat de APK-keurmeester ze heeft goedgekeurd, maar dat heeft niets te maken met het feit dat je deze lampen alleen oinder bepaalde omstyandigheden aan mag hebben.
Zitten de lampen NIET op je auto, keurt de APK ze ook niet, en wordt je voertuig er ook niet op afgekeurd.
Terug naar de folie:
Stel even dat je auto met folie een doorzichtigheid heeft van 30% (Standaard van de raam bijv. 15% en dan nog eens 15% extra van de aangebrachte folie) dan zal geen enkele keurmeester twijfelen. Het zicht rondom is waarschijnlijk optimaal, gezien vanaf de bestuurdersstoel, je ramen zijn in goede staat, niet gescheurd etc. etc. dus je auto wordt goedgekeurd.
Maar, rij je de openbare weg op, terwijl je auto technisch dus 100% is, dan heb je toch een probleem, immers de rechterlijke uitspraak zegt dat je niets op je raam mag aanbrengen en daar wordt NERGENS meer gepraat over percentages.
Hoewel dus in de wet staat dat je mag blinderen tot 30% en je daar volledig aan voldoet ben je toch strafbaar en zal de folie eraf moeten vanwege de uitspraak van de kantonrechter. Je kunt je ramen wel brengen naar die 30% maar dat kan dus alleen met nieuwe originele af-fabriek ramen. De tinting wordt dan bereikt door het gekleurde raam en de lagen zelf.
Een agent heeft dus NIETS heeft te maken met de technische keuringseisen van de APK keurmeester, en andersom overigens ook niet.
Samengevat:
Het is niet toegestaan om autoruiten (voorruit en voorste zijruiten) te voorzien van een folie of een coating. De dikte van de folie of de coating is niet relevant. Dat uw auto APK is goedgekeurd ook niet. De overtreding is strafbaar gesteld onder feitnummer N 420b en kost € 75,-.
Laatst geupdate op ( zaterdag 27 mei 2006 )
-------------------
EDIT: Klein sprankje hoop: achterruit mag WEL dichtgeplakt,... mits je een rechter buitenspiegel heb.