Pagina 1 van 1
Revisie dynamo
Geplaatst: di 25 aug, 2009 21:10
door Yannick
Hallo,
Aan mijn dynamo moet niet veel gebeuren behalve een grote schoonmaak. Wikkelingen zien er goed uit, ik heb nieuwe borstels en hij laadde nog bij toen het hok nog in elkaar zat.
Alleen vroeg ik me af of dit een probleem is:
De isolatie van de draden begint te barsten. Ik ben de eerste om dat er gewoon uit te gooien en er nieuwe in te zetten, alleen krijg ik die magnetische blokken niet uit het dynamohuis. Het zijn dezelfde grote vijzen als aan de buitenkant van een startmoteur.
Wie helpt? Ik vind zo niet meteen een dynamorevisiebedrijf in de buurt dus vraag ik het hier maar. Het gaat hier uiteraard om een oude gelijkstroomdynamo, niet om een alternateur.
Groet,
Yannick
Geplaatst: di 25 aug, 2009 21:41
door engbokho
Ik zou het laten zitten. Alleen als je het idee hebt dat de isolatie er ook echt gaat af vallen dan zou ik overwegen om 't te vervangen. Wellicht is een drupje (plastic) lijm erop een idee om 't vocht buiten te houden?
Geplaatst: wo 26 aug, 2009 13:18
door TimVS
Ik zou het vervangen. het is normaal niet gek veel werk.
Geplaatst: wo 26 aug, 2009 16:25
door André Post
Ik zou me er niet druk over maken.
Ik denk dat mijn dynamo in veel slechtere staat is en dat bleek uiteindelijk de beste te zijn die ik in jaren heb gehad.
Je zou alles goed schoon kunnen maken en de draden in spuiten met isolatie lak.
Zou te koop moeten zijn bij electronica winkels.
Geplaatst: wo 26 aug, 2009 16:41
door AZL57
Je kunt proberen de draden te wikkelen met stoffen isolatietape. (zoals om de rest van de spoelen) Zorg alleen dat ze vrijblijven van het anker, maar dat is wel logisch natuurlijk...

Geplaatst: wo 26 aug, 2009 19:23
door Yannick
Pelt schreef:Ik zou het vervangen. het is normaal niet gek veel werk.
De draden lopen door in de ondemonteerbare magnetische blokken. Of weet iemand hoe ze die dingen wel uit elkaar gooiden destijds? Zeker bij mijn startmotor zou ik graag alles er uit halen om het binnenin ook te kunnen stralen en weer netjes in elkaar te zetten maar ik slaag er niet in. Op vijzen kan je ook zo weinig kracht zetten.
Bedankt in ieder geval!
Yannick
Geplaatst: do 27 aug, 2009 08:14
door Nicky
Probeer het eens met een slagschroevendraaier.
Geplaatst: do 27 aug, 2009 09:56
door AZL57
niet doen dan kun je het dynamohuis vervormen.
Bij een autoelektrobedrijf of een wikkel bedrijf hebben ze een speciale schoevendraaier in een soort boorkolom. Hiermee kunnen ze druk zetten terwijl de schroevendraaier met een hefboom gedraaid wordt. Hierbij wordt het dynamohuis op een dikke stang of buis geschoven ter ondersteuning.
@yannick
Kijk ook eens de "dictionaire de reparation" van de oude 2cv hier staat ook een soort eigenbouw aparaat in voor dit werk.
Geplaatst: do 27 aug, 2009 10:09
door Nicky
Deze bedoel je:

Geplaatst: do 27 aug, 2009 11:31
door backfire
Je kunt ook mooi eikenhouten poot gebruiken en deze in twee wiggen laten hangen. Als je dan met beleid op je slagschroevendraaier slaat dan belast je niet de onderkant van de dynamo en de rest rust op een stuk hout. Desnoods nog een oude binnenband er omheen voor de demping. Ik heb menig startmotor los gehad en nooit problemen ondervonden. Let op, vijz kan wel eens vastzitten met een centerpunt, dus die moet je eers wegtikken (als die er al zit).
Geplaatst: do 27 aug, 2009 11:38
door Yannick
Geniaal! Nu weet ik in ieder geval dat het mogelijk is, kan heel de boel uit elkaar.
Groet,
Yannick
Geplaatst: do 27 aug, 2009 12:27
door AZL57
ja die bedoelde ik.
