Pagina 1 van 2
zelflerenlassen???!!!
Geplaatst: vr 28 nov, 2003 19:41
door hanzz
hoi allemaal
is het moeilijk om te leren lassen?
hoe werkt dat eigenlijk?
hoe werk je de naden weg?
wou 'k effe wete

Geplaatst: vr 28 nov, 2003 20:15
door Teun
Gewoon proberen en oefenen...
Geplaatst: vr 28 nov, 2003 20:23
door Duintje
volgens mij is er een groot verschil tussen 2 balken aan elkaar bakken (gaat al snel) of dat je het dunne Citroen plaatwerk ergens in moet lassen.
Dat laatste is echt heel lastig, maar leer je alleen door het vaker te doen..
Marcel
Geplaatst: vr 28 nov, 2003 20:23
door Christian
Het is niet zo moeilijk. Voor lassen geldt, net als voor veel andere klussen: 1. Oefening baart kunst 2. Een goed apparaat is het halve werk.
Ga eens naar de site
www.rustbuster.nl. Echt een aanrader. Er staat veel uitleg over mig/mag lassen, wat je nodig hebt voor auto's. Er worden speciale cursussen gegeven voor het lassen aan autoplaatwerk. Informeer je ter dege voordat je een apparaat gaat kopen!
En nog even antwoord op je laatste vraag: de naden werk je weg met de haakse slijper. Een Lamellenschijf is het handigste.
Als je een beetje geoefend bent, hebben je lassen weinig nabewerking nodig en kun je na het lakken niet meer zien dat er gelast is.
Christian[/u]
Geplaatst: vr 28 nov, 2003 20:42
door Punky
Duintje schreef:volgens mij is er een groot verschil tussen 2 balken aan elkaar bakken (gaat al snel) of dat je het dunne Citroen plaatwerk ergens in moet lassen.
Dat laatste is echt heel lastig, maar leer je alleen door het vaker te doen..
Marcel
Sluit ik me bij aan.
Mijn oom is al tig jaren lasser van beroep en last alles wat los en vast zit. Voor zijn beroep last hij compressors. Iets wat ook best moeilijk is om te bakken.
Hij wilde in eerste instantie wel aan mijn eend beginnen, maar haakte bij nader inzien toch af. Hij was bang dat al het plaatwerk krom zou trekken. Vanwege het enorme blikgehalte.
Ik ben dus iets voorzichtiger geworden met zelf lassen. Als ik het ooit ga leren is het voor klein laswerk ipv een complete koets of APK laswerk aan het chassis.
Geplaatst: vr 28 nov, 2003 23:17
door Frank Terpstra
Als je het jezelf gaat leren zorg dan wel dat je goed op je eigen veiligheid let. Zorg behalve voor een goed las apparaat ook voor goede kleding, handschoenen, laskap, zorg voor ruim voldoende ventilatie etc. etc. Zo was ik zo stom om bij een van mijn eerste pogingen mijn schoenen niet goed dicht te doen. Ik kan je vertellen een gloeiende laspetter in je schoen is geen pretje alhoewel het er voor omstanders heel komisch uit kan zien

Op zich is het verder dus niet zo moeilijk om te leren, na een half dagje oefenen kon ik al heel aardig puntlassen/proplassen of hoe je dat ook noemt, mooie rupsen lukken me nog steeds niet, maar ja ik heb eigenlijk alleen op materiaal van eend dikte geoefend dus dat is wel behoorlijk in het diepe springen.
Frank Terpstra
Geplaatst: za 29 nov, 2003 00:24
door TheSeend
Wat zouden deze lui na wat laswerk van een eend kunnen maken?
http://www.hotrodscustomstuff.com/showroom1.html
't Is wel niks Citroen, maar toch nog geheid 1 uur klikplezier.
Daniel
Geplaatst: za 29 nov, 2003 01:27
door ruck-a-duck
Maakt het uit ???? als mijn moter er maar in past......

Geplaatst: za 29 nov, 2003 11:43
door Joos
enge site...
al staan er enkele mooie autootjes tussen.
Geplaatst: za 29 nov, 2003 21:57
door hanzz
en hoe moet de bodem gelast worden?
proplassen, of zo een sliertje?
en motorkapscharnier???
Geplaatst: zo 30 nov, 2003 21:20
door Tom Duckpower
heb twee jaar moeten lassen op school: elektrisch, CO2, autogeen. Ber achter 1 ding gekomen, HET IS NIX VOOR MIJ!
KAn een heel klein beetje rupsen leggen, van een cm of 10, langer moet het niet worden, dan gaat het er slecht uit zien.
Leraar van me zei altijd dat mijn lassen er uitzagen alsof er een eend had gescheten!!!
Maar ik denk dat als ik(je) goed oefen(t) en er eventueel een cursus voor volg(t) het wel goed komt!
Geplaatst: ma 1 dec, 2003 18:43
door Lelijke Eend
Deze pol is een beetje te algemeen aangezien het ook van belang is welke lasmethode je gebruikt. Persoonlijk vindt ik puntlassen het makkelijkst (plaatjes op elkaar leggen, in de machine doen, op een pedal trappen en klaar) en electrisch lassen het moeilijkst (juiste hoek van de electrode, punt stil houden, op de juiste afstand van het smeltbad, gelijkmatig bewegen en dat alles terwijl je electrode aan het begin 40-50 cm lang is en aan het eind ca. 2 cm.). Tig Lassen doe ik echter het meest en lijkt mij ook het meest geschikt voor het lassen van Eenden-plaatwerk. Maar als je dat zeker wilt weten moet je dat aan een expert vragen en niet aan een scholiertje

Geplaatst: di 2 dec, 2003 00:16
door BlueDuck
TIG lassen heb ik wel veel gedaan... maar wel op schoon en nieuw rvs. Geen idee hoe dat gaat op oud staal met verontreinigingen erin. Tig is in ieder geval wel erg goed geschikt voor dunne plaat, dus wat dat betreft is het denk ik best een goede optie om bij een eend te gebruiken. Mig is voor mij echter makkelijker, omdat ik daar de beschikking over heb. En het is inderdaad waar..oefening baart kunst. Belangrijk is sowieso dat je binnen last, of wanneer je buiten bezig bent, dat je dan ervoor zorgt dat je schermgas niet kan wegwaaien. Dit last namelijk niet echt prettig, sterker nog, het gemmiddelde werk wat dan afgeleverd wordt, daar wordt de gemiddelde hond jaloers op, en je auto wordt er niet echt steviger op.
Geplaatst: di 2 dec, 2003 15:56
door Handjes
Punky schreef:Mijn oom is al tig jaren lasser van beroep en last alles wat los en vast zit. Voor zijn beroep last hij compressors. Iets wat ook best moeilijk is om te bakken.
Hij wilde in eerste instantie wel aan mijn eend beginnen, maar haakte bij nader inzien toch af. Hij was bang dat al het plaatwerk krom zou trekken. Vanwege het enorme blikgehalte.
Lassen aan auto's (welke dan ook) is bijna niet te vergelijken met lassen in industrie (scheepswerven bijv.). Er wordt door een lasser al snel geroepen: Ah, zo'n Eend, doe ik wel effe... Helaas werkt dat niet zo

Geplaatst: di 2 dec, 2003 18:54
door Bullit
proefplaatjes lassen is snel onder de knie te krijgen.
In de praktijk gaat het soms wat anders: Allereerst ben je veel tijd kwijt met het vormen van het stuk blik enhet verwijderenvan roest, verf en bytac. Tot overmaat van ramp moet je ook nog boven je hoofd lassen, op een plaats die je nauwelijks kunt zien. Na je eerste propje vervormt het met moeite passend gemaakte stukje blik zodat het nergens meer mooi aansluit. Daarna probeer je het met een paar welgemikte klappen van een hamer weer aan te laten sluiten, maar je hamer krijg je niet in dat hoekje. Je last gewoon verder, maar door de luchtspleet bak je een gat in het dunne blik. Dat vul je wel even. Voorzichtig gebruik je niet teveel voltage, met het gevolg dat het gat nu een berg is geworden. Je pakt de slijper erbij, maar ook die past niet in het hoekje. Dan probeer je....
Maar....soms gaat het goed!
B.