Inrijden. ‘Theorie’ en komende praktijktest

Charl
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 246
Lid geworden op: ma 16 jul, 2007 08:34
Locatie: heemstede
Contacteer:

Inrijden. ‘Theorie’ en komende praktijktest

Bericht door Charl » di 16 dec, 2008 15:49

Met een revisieblok voor mijn eend uit ’84 in de maak ben ik eens gaan speuren naar tips over hoe met het nieuwe blok zo goed mogelijk om te springen.
Dat begint met het inrijden en goed oliegebruik want die twee lijken mij cruciaal.
Je kunt er een traag omablok mee creëren dat binnen afzienbare tijd al sporen van behoorlijke slijtage vertoont of een pittig blok dat vele vele km’s zonder problemen of overmatige slijtage meegaat.

Het eerste wat overal staat is: voorzichtig inrijden en de toeren langzaam opbouwen in de loop van de eerste paar duizend km’s. Olie verversen na 1000 km.

Zoiets slik je eigenlijk als zoete koek omdat iets in je achterhoofd zegt: veel wrijving, veel belasting, veel warmte dus voorzichtig aan maar.
Op een andere plek in mijn achterhoofd ging daarbij echter ook een lampje branden dat, terug in de tijd, een plek verlichtte in een natuurkundelokaal ergens eind jaren ’80.

De les ging over wrijving en de leraar legde uit dat in theorie de wrijving van twee langs elkaar schurende delen gelijk blijft bij toenemende snelheid maar in de praktijk eigenlijk afneemt!
Dat komt omdat de onregelmatigheden in de beide oppervlakken bij hogere snelheden steeds minder tijd krijgen om zich vast te grijpen in elkaar. Ze ketsen steeds meer over elkaar heen.

Dat leek mij volstrekt in tegenspraak met het ‘voorzichtig aan’ tijdens het inrijden want bij hogere toeren zouden volgens de wrijvingtheorie zuigerveren en cilinder dus makkelijker langs elkaar moeten glijden!
Het gaspedaal flink intrappen dus in niet tutten de eerste kilometers!

Ik ging dus op zoek naar iets dat dat kon bevestigen en via een ander topic in dit forum over inrijden (waarschijnlijk één van de velen) vond ik wat ik zocht.
De ‘flink gas geven theorie’ werd daarin bevestigd, al is de belangrijkste reden daarvoor een andere.
Mijn aandacht heeft het in ieder geval.

http://mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
http://mototuneusa.com/thanx.htm !!

Na kort verder zoeken vond ik op een site van een andere 2cv tune-race specialist exact dezelfde adviezen: gassen en niet tutten!

http://www.citroentuning.de/doc/How_to_break_in.pdf

Bovendien: Ververs olie na 30-50 km en niet na 1000!
Het meeste metaalschraapwerk gebeurt in de eerste kilometers en je wil geen slijpsel gedurende de 950 daaropvolgende km’s het loopwerk laten bekrassen als je dit weet.

Toen ik de sites, ademloos moet ik zeggen, zat te lezen snapte ik absoluut de reden van de discussies en ontkenningen in de topics niet meer die daarop volgden!

Dat je het niet echt ziet zitten en er huiverig voor bent omdat het wijd verspreide advies ‘langzaam opbouwen’ is snap ik, maar er wordt toch ook meer dan duidelijk waarom deze adviezen worden gegeven en volslagen ongeloofwaardig zijn!
En nog belangrijker, De foto resultaten van vlot ingereden zuigers tegen de exemplaren die volgens het boekje waren ‘behandeld’ spreken boekdelen. Brandschoon en gaaf (dus totaal afdichtend tegen olie, mengsel en uitlaatgaslekkage) tegen licht bekrast en gekleurd (dus in lichte mate lek).

Voorste zuiger: ingereden volgens het boekje,
Achterste: volgas methode

Afbeelding

Zoek de verschillen!

Een belangrijke reden waarom dit alles mij zo aanspreekt omdat de zuiger uit mijn eigen blok er zo uit ziet:

Afbeelding

De ontkenning, daar heeft hij gewoon gelijk in, heeft alles te maken met hoe mensen in elkaar zitten en de angst het anders te doen dan de vele jaren daarvoor is ingeprogrammeerd.
En het lef dit naar jezelf te onderkennen en in te zien dat je gevoel je soms de verkeerde kant op kan sturen als er maar lang genoeg op een schijnbaar overtuigende doch misleidende manier op je is ingehamerd.

Feit is dus dat als motoren en auto’s voor dat ze de fabriek uitgaan getest worden, het gaspedaal flink wordt ingetrapt tot hoog in de toeren!
Maar hola.... Als meer dan 4000 toeren in de eerste km’s uit den boze schijnen te zijn volgens het boekje, hoe kan het dan dat zonder enkel probleem deze grens bij de eerste test, na een warm-up, al ruimschoots wordt overschreden!!
En waarom geeft dezelfde fabriekant het advies om dit vooral niet na te doen met als resultaat een niet goed ingereden motor!!

De reden van het flink gas geven is theoretisch gezien ook zeer overtuigend en geloofwaardig.

Neem vooral de moeite het te lezen!
En vraag je af waarom juist twee tuning en race specialisten van het oma advies afwijken:
De betrouwbaarheid is van extreem belang bij zware prestaties en het ontdekken van de schade die langzaam inrijden met zich meebrengt is een reden om er direct vanaf te stappen.

En ook de reden van het foute advies.
Bedenk daarbij waarom bijvoorbeeld elektronica zo ontworpen wordt dat het maar een beperkt aantal jaren meegaat en sigaretten vol toevoegingen worden gestopt die het roken nog verslavender maken:
Ze verdienen eenvoudigweg meer aan je.

Wij leven in een wereld waar economische groei (lees geldzucht) nou eenmaal alles beslissend is.
Mensen, dieren en milieu komen op plan 2 en lager.

Oke, laat ik duidelijk stellen dat het mij in ieder geval zeer heeft overtuigd, ook omdat ik dezelfde manier van denken hanteer, en ik me als proefkonijn ga opofferen.
Dat zal ergens in het voorjaar zijn, april-mei.

Het schema dat ik van plan ben aan te houden is dat wat op de betreffende sites is te lezen.

Wordt vervolgd dus......

Dit vervolg staat op pagina 3 met mijn praktijkervaring en reacties op wat ik las.
Laatst gewijzigd door Charl op zo 11 jul, 2010 01:30, 1 keer totaal gewijzigd.

supercees
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1770
Lid geworden op: ma 6 jun, 2005 20:40
Locatie: stompwijk (zh)

Bericht door supercees » di 16 dec, 2008 17:03

ik geloof je.
2cv6 1985, BX 1.9 TRI break

TimVS
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 526
Lid geworden op: do 4 jan, 2007 10:53
Locatie: Overpelt, België

Bericht door TimVS » di 16 dec, 2008 20:33

Ik kan niet wachten op het vervolg,

fysisch gezien klopt het inderdaad dat het beter is om goed in te rijden.

Willem2
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1245
Lid geworden op: ma 28 jul, 2008 22:04
Locatie: Zwijndrecht

Bericht door Willem2 » di 16 dec, 2008 21:22

Dus als ik het goed begrijp heeft het ook geen zin om nieuwe zuigerveren te plaatsen zonder de cilinder opnieuw te honen. :?
Eend voor allen, allen voor eend..

Gebruikersavatar
Peter v G
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 413
Lid geworden op: za 18 jun, 2005 13:05
Locatie: Veghel

Bericht door Peter v G » wo 17 dec, 2008 10:05

My 2 cents.

Niet te kinderachtig zijn met inrijden, wisselende belasting en toerental en niet langdurig zwaar belasten.
Je ziet vanzelf het olieverbruik afnemen. Gaat het weer toenemen, dan ben je waarschijnlijk weer toe aan een nieuwe revisie. (En 200k verder.)

Mijn idee over de regelmatig vastgelopen "Big Bore's" (Nooit gezien en geen ervaring mee, dus "just my 2 cents".)

Te strakke passing van zuiger in de cilinder en doordat de wandjes dunner zijn gaat het allemaal wat sneller uitzetten en weer krimpen met wisselende toeren en belastingen. Hoe je deze dan moet inrijden???????

backfire
Addicted user
Addicted user
Berichten: 5838
Lid geworden op: vr 21 jan, 2005 11:23
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Bericht door backfire » wo 17 dec, 2008 10:50

Laten we voorop stellen dat ik het met je eens ben dat je gewoon lekker moet doorrijden met inrijden, alleen niet planken.

Misschien iets om ook over na te denken:

Hoe meer toeren des te meer warmte de verbranding ontwikkeld, niet de wrijving. Kijk maar naar rood gloeiende uitlaten. Het is die warmte welke materialen doet veranderen met toleranties.

Voorbeeld, men neme een chromen uitlaat en begint meteen met vol gas rijden. Gevolg een blauwe uitlaat. Echter als je rustig opbouwt zie je dat na bepaalde tijd het chroom niet meer blauw wordt, ook al rij je dan wel vol gas.

Verder zullen de rijders met temperatuur meten kunnen beamen dat de olie extreem heet wordt bij volgas. Dit is vele malen schadelijker.

Ervaringen van anderen: Nieuwe VW Golf, vastloper na 10.000km door meteen planken (leas bak), Opel senator 3 liter na 3000km door planken op autobahn. Dit waren nieuwe auto's.

Toleranties, materiaalvervorming en vooral olie zijn de items, niet de wrijving.

Ik heb een Visa met nikasil, daar valt niet veel in te rijden, :)

Overigens de zuigers boven zijn van een staande cilinder, duidelijk te zien, jouw 2cv is een boxer, die bruine zooi is niet zo erg, boxer heeft dat nu eenmaal wat sneller, alleen je olieschraapveer ziet er slecht uit.

Ik kan je trouwens ook zuigers laten zien die er nog veel erger uit zien, met gebroken zuigerveren, stukken uit de zuiger, deze motor liep nog steeds, pas nadat de gelijkrichter dood was gegaan en we meteen maar het blok onderhanden namen merkten we op dat er wat delen miste. Dit blok loopt nu nog steeds, weliswaar andere 2e hands zuigers en nieuwe veren. Zuigers zijn gesorteerd per ciliner op tolerantie.

Charl
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 246
Lid geworden op: ma 16 jul, 2007 08:34
Locatie: heemstede
Contacteer:

Bericht door Charl » wo 17 dec, 2008 11:55

De bedoeling was een onderhoudsbeurt. Tijdens het rijden was van de beschadigingen weinig te merken.
Op zichzelf hoeft dit ook niet zo te zijn.

Het nadeel van de lekkage langs de veren is dan ook (naar wat ik lees):
- schadelijke stoffen in de uitlaatgassen (o.a. zuren en water) bereiken de olie in de carter die daardoor de smeereigenschappen in meer of mindere mate gaat verliezen en dat kan wel schadelijk zijn.
- druk- en dus vermogensverlies. Voor op de weg is dat niet dramatisch maar in de racerij is dat licht gezegd ongewenst. Alhoewel voor een eend in het dagelijkse verkeer alles wat extra uit het blok te halen is zeer is meegenomen uiteraard.

Het is ook niet de bedoeling dat je constant plankt maar de toeren wel goed afwisselt.
Het geheim van juist wel plankgas schuilt erin (volgens de artikelen) dat de hoge persdruk de veren zeer hard tegen de cilinderwand drukt waardoor ze elkaars contouren tot het maximaal mogelijke gaan aannemen. De seal is dan optimaal.
De afdichtingscapaciteiten van de veren worden niet veroorzaakt door de veerspanning maar juist door de persdruk van het mengsel bij flink gassen, of dat nou bij lage of hoge toeren is.
Het gaat dus niet zozeer om de hoge toeren maar juist om het plankgas. In combinatie met toerenvariatie.

De bedoeling is dat je een aantal keren (na opwarmen!) met plankgas in zijn 4 optrekt van 45 naar 80-100 afhankelijk van wat de motor door zijn begin stroefheid aankan, en direct daarna dan het gas helemaal loslaat en de snelheid terug laat zakken naar de 45.
Dan weer vol gas naar de 90, etc.
Het terug laten zakken met gas los is om het slijpsel dat is ontstaan in rust de kans te geven zich te mengen in de olie.

Dat dit -in tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt- slecht is voor de motor is gezien de bewijzen een fabeltje.

Als deze cycles tot de eerste 30 km wordt volgehouden zit er ongeveer 80% op (oliewissel!) en kan je normaal rijden, wel denkend aan regelmatige toerenafwisseling en het gaspedaal flink naar beneden.

backfire
Addicted user
Addicted user
Berichten: 5838
Lid geworden op: vr 21 jan, 2005 11:23
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Bericht door backfire » wo 17 dec, 2008 12:54

Ja maar dat noem ik geen planken Charl, van 45 naar 100 doortrekken en dan weer terug, wat ik bedoel met planken is 130, pedal to the metal, zal ik maar zeggen. Wat jij beschrijft is gewoon vlot inrijden, met maximale vulling.

In inrijd schema wordt alleen gesproken over maximale toerentallen, nooit over hoe ver je gaspedaal in mag trappen. Dus jouw schema is gewoon goed, warmdraaien en wisselend rijden, niks mis mee.

Maar er zijn er ook genoeg die met nieuw spul lekker 115 op de snelweg rijden en dat een km of 30 achter elkaar.

rusty
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1391
Lid geworden op: ma 17 mar, 2003 21:14
Locatie: koudekerk ad rijn

Bericht door rusty » wo 17 dec, 2008 14:42

hmm interessant onderwerp, ik heb alle artikelen doorgelezen en tja er is zeker wat voor te zeggen! maar ik ben ook met Backfire eens dat de meeste warmteontwikkeling niet komt door wrijving, maar door verbranding, en die wordt het hoogst bij zware belasting.

nu is het zo dat beide bronnen ( zie link 1e bericht) idd melden dat de motor eerst moet worden opgewarmd (volledig) en dan een aantal malen maximaal optrekken tot c.a. 100km/h en dan gas los tot c.a. 40 km/h dit zorgt volgens mij niet direct tot overhitten van de motor, je hebt immers altijd je rijwindkoeling, als je een blok langere tijd hogere toeren laat draaien wordt ie veel warmer, dat weet ik uit eigen ervaring, met visablok met tempmeter regelmatig boven de 120 graden gezeten maar dat gebeurde alleen op de snelweg na lang stuk planken.

het lijkt me dus nog niet zo'n verkeerde manier...

wie gaat het het eerste proberen?

greetzzzzzzzzzzz

Rusty
PU eend project
chassis AK400,
koets AK400

Bull Frog Bleu
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1390
Lid geworden op: za 2 jul, 2005 14:06
Locatie: Culemborg

Bericht door Bull Frog Bleu » wo 17 dec, 2008 14:59

Nou kan je vertellen dat mijn blok van mijn eend na behoorlijk wat planken en grote last(en) toch lekkages en vooral slijtage ging vertonen.

Trekkracht en de power werden steeds wat minder. Duidelijk een achteruitgang. misschien was dit wel een langzaam ingereden eend.
heb ook wel eend gehad waarbij je met behoorlijk planken...lees vlot doorrijden na een jaar geen verschil merkte.

Dan is weer de vraag....is het eerste blok omaachtig ingereden of is juist van een traag blok weer snel blok te maken.
Citroén rolls better than a Rolls!

rusty
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1391
Lid geworden op: ma 17 mar, 2003 21:14
Locatie: koudekerk ad rijn

Bericht door rusty » wo 17 dec, 2008 15:23

Bull Frog Bleu schreef:Nou kan je vertellen dat mijn blok van mijn eend na behoorlijk wat planken en grote last(en) toch lekkages en vooral slijtage ging vertonen.

Trekkracht en de power werden steeds wat minder. Duidelijk een achteruitgang. misschien was dit wel een langzaam ingereden eend.
heb ook wel eend gehad waarbij je met behoorlijk planken...lees vlot doorrijden na een jaar geen verschil merkte.

Dan is weer de vraag....is het eerste blok omaachtig ingereden of is juist van een traag blok weer snel blok te maken.
het gaat er hier juist om dat het eerste inrijden het belangrijkste is en dit ook bepalend is voor de conditie van de motor de rest van het motor leven. het voorgaande toont aan (bij een bron) dat meteen flink belasten zorgt voor een betere afdichting van de zuigeveren, en dus het vermogen van de motor ten goede komt, er zal minder lekkage van verbrandingsgassen ontstaan naar het carter en dus meer power overblijven. dit geldt natuurlijk voor de hele levensduur van de motor!

greetzzzzzzzzzzzzz

Rusty
PU eend project
chassis AK400,
koets AK400

leo top
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 669
Lid geworden op: ma 10 mar, 2003 08:46
Locatie: zuidlaren

Bericht door leo top » wo 17 dec, 2008 15:24

't Is net of hier iets heel nieuws gesteld wordt, maar vroeger, zo'n 30 jaar geleden toen auto's nog echt ingereden moesten worden was dit de normale manier van inrijden. Wel toeren maken, maar niet te zwaar belasten. Toen ik een nieuwe R4 gekocht had heb ik hem ook zo ingereden: resultaat: geen olieverbruik en hij liep de teller uit. (een kennis met een nieuwe R6 kon me niet bijhouden)
beter 1 kitcar in de schuur, dan 10 eenden op de sloop

Gebruikersavatar
TB
Moderator
Berichten: 3478
Lid geworden op: ma 17 mei, 2004 21:47
Locatie: Zuid Holland

Bericht door TB » wo 17 dec, 2008 17:16

Ik heb mijn revisieblokje op gevoel ingereden. Inmiddels heb ik er 2.500 km probleemloos mee gereden en kwam ie op de vermogensbank tot 26 pk aan de wielen (max. wat je uit een standaard 602cc kan halen werd mij verteld).

Rustig opwarmen. Ook dat vergeten veel mensen, als het blok koud is heb je de meeste slijtage. Daarna gewoon lekker wisselen in toeren en lekker doortrekken. Blokje loopt prachtig en is echt merkbaar sterker dan eerst. Ben er ook een keer ruim 120 km.h mee gegaan op de teller.
2cv6 Club S6 - vert jade - 1987

supercees
Veelvuldig poster
Veelvuldig poster
Berichten: 1770
Lid geworden op: ma 6 jun, 2005 20:40
Locatie: stompwijk (zh)

Bericht door supercees » wo 17 dec, 2008 18:58

Charl schreef:Het terug laten zakken met gas los is om het slijpsel dat is ontstaan in rust de kans te geven zich te mengen in de olie.
een magnetische carterplug lijkt mij dan een handig item.
2cv6 1985, BX 1.9 TRI break

Lutz
Gebruiker
Gebruiker
Berichten: 89
Lid geworden op: zo 16 mar, 2008 23:03
Locatie: Leidschendam

Bericht door Lutz » wo 17 dec, 2008 22:11

Ik heb mijn revisieblok als volgt ingereden:

eerst deed de eendenboer een proefrit van kleine 50km, waarbij hij verschillende keren van 60 tot 110 in de 4e versnelling heeft geaccelereert bij goed warme motor.

Of hij dan nog olie heeft vervangen weet ik niet.

Bij mij ging eerst TSL in, dat is een olietoevoeging die of wonderen doet of niet helpt. (Ik hou het op de eerste, gezien het vermogen op de testbank).

Maar de gereviseerde motor wilde niet goed lopen. Erom ging een fles brandstoftoevoeging in de tank om carburateur alsmede ventielen schoon te maken. Het heeft geholpen!

Dan ging ik de motor inrijden, eerst 100km snelweg tussen 80 en 110 om te wennen, dan binnendoor.

Bij wisselnde toeren en belastingen liep de motor na 1500km vrij: intussen kan ik bij 50kmpu al in de vierde cruisen.

Succes ermee,
Groeten,
....Lutz

Ik weet niet of mijn motor zonder TSL ook zo veel vermogen had. Met de originele sproeiers waren het 24pk aan de voorwielen...De kans is groot dat een pk aan TSL te wijten valt...

Plaats reactie