Dat begint met het inrijden en goed oliegebruik want die twee lijken mij cruciaal.
Je kunt er een traag omablok mee creëren dat binnen afzienbare tijd al sporen van behoorlijke slijtage vertoont of een pittig blok dat vele vele km’s zonder problemen of overmatige slijtage meegaat.
Het eerste wat overal staat is: voorzichtig inrijden en de toeren langzaam opbouwen in de loop van de eerste paar duizend km’s. Olie verversen na 1000 km.
Zoiets slik je eigenlijk als zoete koek omdat iets in je achterhoofd zegt: veel wrijving, veel belasting, veel warmte dus voorzichtig aan maar.
Op een andere plek in mijn achterhoofd ging daarbij echter ook een lampje branden dat, terug in de tijd, een plek verlichtte in een natuurkundelokaal ergens eind jaren ’80.
De les ging over wrijving en de leraar legde uit dat in theorie de wrijving van twee langs elkaar schurende delen gelijk blijft bij toenemende snelheid maar in de praktijk eigenlijk afneemt!
Dat komt omdat de onregelmatigheden in de beide oppervlakken bij hogere snelheden steeds minder tijd krijgen om zich vast te grijpen in elkaar. Ze ketsen steeds meer over elkaar heen.
Dat leek mij volstrekt in tegenspraak met het ‘voorzichtig aan’ tijdens het inrijden want bij hogere toeren zouden volgens de wrijvingtheorie zuigerveren en cilinder dus makkelijker langs elkaar moeten glijden!
Het gaspedaal flink intrappen dus in niet tutten de eerste kilometers!
Ik ging dus op zoek naar iets dat dat kon bevestigen en via een ander topic in dit forum over inrijden (waarschijnlijk één van de velen) vond ik wat ik zocht.
De ‘flink gas geven theorie’ werd daarin bevestigd, al is de belangrijkste reden daarvoor een andere.
Mijn aandacht heeft het in ieder geval.
http://mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
http://mototuneusa.com/thanx.htm !!
Na kort verder zoeken vond ik op een site van een andere 2cv tune-race specialist exact dezelfde adviezen: gassen en niet tutten!
http://www.citroentuning.de/doc/How_to_break_in.pdf
Bovendien: Ververs olie na 30-50 km en niet na 1000!
Het meeste metaalschraapwerk gebeurt in de eerste kilometers en je wil geen slijpsel gedurende de 950 daaropvolgende km’s het loopwerk laten bekrassen als je dit weet.
Toen ik de sites, ademloos moet ik zeggen, zat te lezen snapte ik absoluut de reden van de discussies en ontkenningen in de topics niet meer die daarop volgden!
Dat je het niet echt ziet zitten en er huiverig voor bent omdat het wijd verspreide advies ‘langzaam opbouwen’ is snap ik, maar er wordt toch ook meer dan duidelijk waarom deze adviezen worden gegeven en volslagen ongeloofwaardig zijn!
En nog belangrijker, De foto resultaten van vlot ingereden zuigers tegen de exemplaren die volgens het boekje waren ‘behandeld’ spreken boekdelen. Brandschoon en gaaf (dus totaal afdichtend tegen olie, mengsel en uitlaatgaslekkage) tegen licht bekrast en gekleurd (dus in lichte mate lek).
Voorste zuiger: ingereden volgens het boekje,
Achterste: volgas methode

Zoek de verschillen!
Een belangrijke reden waarom dit alles mij zo aanspreekt omdat de zuiger uit mijn eigen blok er zo uit ziet:

De ontkenning, daar heeft hij gewoon gelijk in, heeft alles te maken met hoe mensen in elkaar zitten en de angst het anders te doen dan de vele jaren daarvoor is ingeprogrammeerd.
En het lef dit naar jezelf te onderkennen en in te zien dat je gevoel je soms de verkeerde kant op kan sturen als er maar lang genoeg op een schijnbaar overtuigende doch misleidende manier op je is ingehamerd.
Feit is dus dat als motoren en auto’s voor dat ze de fabriek uitgaan getest worden, het gaspedaal flink wordt ingetrapt tot hoog in de toeren!
Maar hola.... Als meer dan 4000 toeren in de eerste km’s uit den boze schijnen te zijn volgens het boekje, hoe kan het dan dat zonder enkel probleem deze grens bij de eerste test, na een warm-up, al ruimschoots wordt overschreden!!
En waarom geeft dezelfde fabriekant het advies om dit vooral niet na te doen met als resultaat een niet goed ingereden motor!!
De reden van het flink gas geven is theoretisch gezien ook zeer overtuigend en geloofwaardig.
Neem vooral de moeite het te lezen!
En vraag je af waarom juist twee tuning en race specialisten van het oma advies afwijken:
De betrouwbaarheid is van extreem belang bij zware prestaties en het ontdekken van de schade die langzaam inrijden met zich meebrengt is een reden om er direct vanaf te stappen.
En ook de reden van het foute advies.
Bedenk daarbij waarom bijvoorbeeld elektronica zo ontworpen wordt dat het maar een beperkt aantal jaren meegaat en sigaretten vol toevoegingen worden gestopt die het roken nog verslavender maken:
Ze verdienen eenvoudigweg meer aan je.
Wij leven in een wereld waar economische groei (lees geldzucht) nou eenmaal alles beslissend is.
Mensen, dieren en milieu komen op plan 2 en lager.
Oke, laat ik duidelijk stellen dat het mij in ieder geval zeer heeft overtuigd, ook omdat ik dezelfde manier van denken hanteer, en ik me als proefkonijn ga opofferen.
Dat zal ergens in het voorjaar zijn, april-mei.
Het schema dat ik van plan ben aan te houden is dat wat op de betreffende sites is te lezen.
Wordt vervolgd dus......
Dit vervolg staat op pagina 3 met mijn praktijkervaring en reacties op wat ik las.