Pagina 1 van 2

Productie gestopt. Waarom eigenlijk ?

Geplaatst: do 6 mei, 2010 21:41
door Duintje
Ik kreeg een vraag van iemand die een artikel over de eend schrijft:

Waarom is destijds de productie van de 2CV stopgezet ?

Vanwege de dalende vraag ?
Wilde Citroen modernere wagens produceren ?
Andere redenen ?

Wie weet het ?

Marcel

Geplaatst: do 6 mei, 2010 22:21
door Jeroen-citroen
Voor zover ik het weet moest er bij elke eend gewoon geld bij en was het daarom logischer wijs niet rendabel meer om nog eenden te produceren.
Verder werd het steeds moeilijker om aan alle milieu/veiligheidseisen te voldoen.

Wat ik me ook afvraag is waarom er na '87 in NL geen eenden meer geleverd werden via de normale kanalen.

Geplaatst: do 6 mei, 2010 23:03
door tinouck
(Voor zover ik weet) kwam die milieuregel toen uit Brussel
en moest er een catalysator op,die men niet wist te ontwikkelen.
Het schoonste wat toen mogelijk was,was het S6 blokje.
(heb ik altijd als dusdanig begrepen tenminste)
En Citroen wilde van het rammelige tochtende imago af dat ook.

Geplaatst: do 6 mei, 2010 23:35
door Punky
Jeroen-citroen schreef:Voor zover ik het weet moest er bij elke eend gewoon geld bij en was het daarom logischer wijs niet rendabel meer om nog eenden te produceren.
Verder werd het steeds moeilijker om aan alle milieu/veiligheidseisen te voldoen.

Wat ik me ook afvraag is waarom er na '87 in NL geen eenden meer geleverd werden via de normale kanalen.
Klopt. Veel handwerk en daardoor hoge kosten.

Geplaatst: do 6 mei, 2010 23:37
door Ronald
Ik heb altijd begrepen dat hij niet meer rendabel geproduceerd kon worden. Er schijnt zelfs nog gekeken te zijn naar derde wereld landen, maar zelfs dat was niet rendabel.
Hielp het waarschijnlijk ook niet echt dat er zo weinig vraag naar was. En Citroen zelf deed ook niet echt veel moeite meer om die vraag te creëren, al in 1984 was bekend dat ze er mee zouden gaan stoppen. Dat later de productie naar Portugal verplaatst werd was eigenlijk gewoon een onverwacht toetje.

Geplaatst: do 6 mei, 2010 23:54
door Captain Krimson
ik meen dat Citroën Nederland de Portugese eenden niet meer wilde importeren omdat ze de kwaliteit inferieur vonden.

Geplaatst: vr 7 mei, 2010 06:40
door Bertje Beige
En het lijkt mij dat Citroen Nederland liever AX'en verkocht dan Eenden :cry:

Geplaatst: vr 7 mei, 2010 09:09
door backfire
Inderdaad veel handwerk, is natuurlijk ook ontworpen in de tijd dat handwerk gewoon was. Kijk maar eens hoeveel man er wel niet om de eend staan te springen tijdens productie. En echt milieuvriendelijk was (is) de eend nou ook weer niet. Met de huidige techniek is het wel goed voor elkaar te krijgen, maar euro5 en een luchtgekoelde motor, dat wordt een moeilijke opgave.

Geplaatst: vr 7 mei, 2010 14:28
door Captain Krimson
backfire schreef: maar euro5 en een luchtgekoelde motor, dat wordt een moeilijke opgave.
lukt bij Tatra wel, maar da's dan diesel (en tussen de 8 en 12 cylinders)

Geplaatst: vr 21 mei, 2010 02:11
door jeroen-2cv
De productie is inderdaad gestopt vanwege de emissie en veiligheidseisen.
De investeringen die gedaan moesten worden om de 2CV hier aan te laten voldoen waren gewoon veel te hoog of men moest met een totaal nieuw ontwerp komen.

Waarschijnlijk heeft men in de jaren 30 en 40 nog niet goed in kunnen schatten wat de emissie- en veiligheidseisen zo'n 50 jaar later zouden zijn. :lol:
Creative Technologie was toen immers nog niet aan de orde :wink:

In tegenstelling wat hier boven beweerd wordt, dat er een katalysator op moest is onzin. Katalysatoren zijn niet door de wetgever verplicht gesteld, het voldoen aan de emissie-eisen wel. Het verplicht stellen van de katalysator zou namelijk inhouden dat andere technische oplossingen om de emissie-eisen te halen, bij voorbaat verboden zijn. Dieselvoertuigen hebben heel lang nog de emissie-eisen kunnen halen zonder gebruik te maken van een katalysator.
Het gebruik van een katalysator is gewoon een manier om de uitstoot een voertuig minder schadelijk te maken.

In 2001 kon de Belgische firma Alveras in Peer een complete katalysator kit voor een 2CV leveren. Dus er is wel een katalysator voor de 2CV ontwikkeld, alleen nooit door Citroën zelf.

Het S6 blokje (06/635) is niet de meest schone motor, maar de 06/664-motor die in de laatste 2CV's voor de Duitse markt zat.
Door de compressieverhouding van 8,5 te verlagen naar 7,9 mag deze motor op zelfs normale benzine ( RON91 ) rijden ipv ongelode super plus ( RON98 ).

vanaf 1989 (kan ook 1988 zijn) zijn de nieuwe 2CV's alleen nog in Belgie, Duitsland en Engeland geleverd. Via de grijze import bereikten een aantal nieuwe exemplaren NL nog.
De Franse productie is op 21 februari 1988 gestopt en voor zover mij bekend werden de 2CV's al enige tijd voor die datum in Portugal en Frankrijk geproduceerd.

Er was ook bekend dat op de 2CV's verlies geleden werd, nu zal de 2CV in de laatste productiejaren nog wel goed zijn geweest voor het imago van Citroën. Aangezien er geen mega-hoeveelheden meer geproduceerd werden, zullen die verliezen ook nog wel zijn meegevallen. In de laatste produktiemaanden werden er naar schatting nog zo'n 25 2CV's per dag gebouwd. (Volgens de ORGA-code is mijn 2CV van dinsdag 12 juni 1990 en is het chassisnummer een kleine 800 lager dan dat van de allerlaatste 2CV, dus reken maar uit !! ).

Maar de boekhouders van Peugeot zullen liever gezien hebben dat de productie ven de 2CV eerder gestopt was. In 1975 waren de boekhouders van Peugeot immers ook verantwoordelijk voor het stoppen van de productie van de DS en de SM.

De AX was in eerste instantie niet de gedoodverfde opvolger van de 2CV maar van de Visa. Door een 3-deurs AX tot op het bot uit te kleden en er een 954 cm3 motortje in te leggen (1oE) lag de nieuwprijs niet zo gek veel hoger dan die van een 2CV.

Tijden veranderen nu eenmaal :cry:

Geplaatst: di 25 mei, 2010 10:14
door berend jan
Ik blijf het jammer vinden dat ze gestopt zijn. Ze mogen van mij wel weer een uniek uitziende auto maken die voor weinig op de weg rond tuft.

Geplaatst: di 25 mei, 2010 10:32
door backfire
Overigens RON98 klopt niet het is RON94 volgens het boekje van 1976 en in die tijd was RON91 normaal en RON94 en hoger superbenzine. Tegenwoordige is dit iets hoger, mede omdat compressie van huidige motoren ook veel hoger is.

Geplaatst: di 25 mei, 2010 21:28
door jeroen-2cv
Ik doelde op de laatste serie 2CV's.
De eenden vanaf modeljaar 1982 (laatste modelwijziging) moeten in principe RON97 of meer hebben.
Vanaf modeljaar 1985 is ongelode benzine toegestaan.

Alleen blijkt (volgens ingeweiden) dat de onderdeelnummers van cylinderkoppen, zuigers etc, van modeljaar 1984 en 1985 hetzelfde zijn.

Voorzover ik me kan herinneren is in NL de superbenzine altijd minimaal 97 geweest.
In andere landen kan dit verschillen, in Duitsland heet euro 95 , ook Super Benzin.

Geplaatst: wo 26 mei, 2010 08:20
door backfire
Vanaf 1985 is normale benzine toegestaan, daarom hebben zo compressie wat verlaagt.

Volgens ingweiden zijn de koppen sinds 197x niet meer veranderd, ook de kleppen niet. Bij Citroen monteerde ze andere zuigers om de compressie aan te passen.

Ik zal de exacte beschrijving uit 1976 nog eens posten.
Afbeelding

Geplaatst: wo 26 mei, 2010 18:21
door Boudewijn
Ik heb een speciaal gehad uit 1977 (ja zonder de bananen ruitjes). Deze bleef maar aan het nadieselen welke brandstof je ook tankte. Uitzetten door handrem aan te trekken, in de versnelling zetten en koppeling los laten was de remedie anders moest je 20 seconden wachten tot de motor eens tot rust was gekomen.