Hahaha, klopt, PUR is fantastisch als je aan het
verbouwen bent!
Maar ik ben nog altijd verbaasd als ik op dit forum weer mensen hoor praten over kit en PUR.
Voor mij hoort PUR schuim niet op/in een auto. 23 jaar geleden was ik lid van het Eendei in Rotterdam, en daar werd die discussie toen ook al gevoerd. Er waren toen eendrijders die hun chassisbalken vol met PUR spoten, zo van "daar komt geen vocht meer bij", nou vergeet het maar!
Binnen een paar jaar is is het 1 grote spons geworden, de meeste PUR schuimen die gebruikt worden hebben GEEN gesloten celstructuur en gaan dus uiteindelijk water absorberen..... Je wilt niet weten hoe goor en smerig het dan wordt.
Tegenwoordig heb je ook voor de doehetzelver gelukkig betere schuimen beschikbaar. Maar let op het onderscheid tussen de verschillende soorten PUR schuimen die er bestaan.
Hetzelfde geldt voor kitten, Als je een nieuw raamrubber plaatst heb je in principe geen kit nodig.
ML tectyl of vaseline zijn dan voldoende, tenzij je oneffenheden hebt, door lassen/plamuren o.i.d. dan kun je eventueel kit toepassen.
En ja, er is natuurlijk ruitenkit, maar die is bestemd voor auto's die geen raamrubbers hebben, maar waarvan de ramen verlijmd zijn aan de carrosserie .
Is niet beter of slechter, maar gladder en dus gestroomlijnder en tegenwoordig is het glas een substantieel onderdeel van de stijfheid van de zelfdragende carrosserie. Mede daarom worden ramen verlijmd aan de carrosserie!
Bij een eend is dit niet van toepassing, dus mijn conclusie geen ruitenkit (Sikaflex, Saba, Simson etc etc) op een eend gebruiken!
De kit die op een eend werd toegepast is carrosserie kit, speciaal voor de auto industrie. Dat is wat er op de koets van onze Deuche zit.
Iedereen weet dat er onder die kitlaag, die netjes is meegespoten werd een enorme roestontwikkeling plaats kon vinden!
En dat terwijl het er op het oog fantastisch uitzag!
Dat komt door een paar factoren: de kitlaag moet een goede hechting hebben op het metaal, en dus goed ontvet zijn en droog en schoon. (Als je de beelden hebt gezien van de 2cv fabrieken in Portugal, dan weet je dat dat niet altijd even zorgvuldig ging!)
Tevens is de metaalsamenstelling van het 2cv staal inderdaad van een "pisbakken kwaliteit", ook dat draagt zeker niet bij.
Maar de tijd doet nog het meest, uitdroging van carrosserie kit is een van de grootste boosdoeners. De kit verhard, is dus minder flexibel en voila het vocht komt er tussen en het roesten kan beginnen.
Gelukkig is er de laatste jaren enorm veel verbeterd op dit gebied, de huidige kitten die in de auto industrie en carrosseriebouw worden toegepast zijn van een veel betere kwaliteit!
Met name veel beter bestand tegen bijvoorbeeld temperatuur wisselingen.
Daarom in het kort mijn advies:
- geen PUR op/in/aan je eend
- geen ruitenkit gebruiken om je ramen te plaatsen, gewoon nieuwe rubbers en goed behandelen
- als je kit gebruikt om bijvoorbeeld dorpels, bodemplaten, voetenbak netjes af te werken, gebruik dan een carrosserie kit, die daarvoor bedoeld is.
Afijn beetje lang verhaal geworden, maar ik hoor en lees zo vaak allerlei dingen over PUR en kit dat ik dit even kwijt wilde.
OK groetjes en succes allemaal met bouwen
Greetz David