Ho ho, nu begin je dingen door elkaar te halen.
Koude lucht is dichter en heeft daarom juist nog GROTERE sproeiers nodig. Meer zuurstof per liter lucht betekent dat er ook meer meer benzine nodig is om het juiste mengsel te kunnen vormen. Als dat het geval is heb je meer koppel. Meer energie per door de motor verplaatste liter.
Minder onderdruk in het aanzuigtraject, door minder weerstand (sportluchtfilter) of rijwind lading (RAM feed(?), zoals je dat vaker bij amerikaanse hot-rods ziet waarbij de edelbrock carburateurs boven de motorkap uitsteken) , zorgt ervoor dat er minder benzine door de sproeier wordt aangezogen. Om dan het juiste mengsel te bereiken heb je dus ook GROTERE sproeiers nodig, of je zou continue een beetje moeten choken, maar dan hef je de voordelen van je sportfilter natuurlijk weer op.
m.a.w. Dichtere lucht (koudere lucht, meer zuurstof) zorgt NIET voor minder onderdruk in het aanzuigtraject, dit wordt bepaald door de weerstanden in dit traject. Ook de luchtdruk zoals je die op het weerbericht hoort heeft geen invloed, deze druk geldt immers aan beide kanten van de sproeiers (de vlotterkamer en de venturi).
Bij koud weer zou je probleem, morbin, dus theoretisch nog groter zijn en als je een klein beetje choket zou het beter moeten zijn. (Maar dan heb je niks aan je sportfilter)
Bullit